Почетак Вести Календар Галерија BMI калкулатор Контакт

ПРОГРАМ - ДАН ПЕШАЧЕЊА

Пешачење као најједноставнији пут до здравља

Пешачење као основна локомоторна активност представља природни облик кретања које има бројне позитивне ефекте на многобројне систем енашег организма. Као такво вишеструко позитивно делује на успостављање и одржавање телесног, духовног и социјалног благостања. То је најбољи вид умерене рекреативне активности која се може упражњавати било где и било када и у свим временским условима.

Поред побољшања кардио-васкуларног, респираторног система, и општег стања организма, пешачењем се јачају мишића скоро целог тела. На тај начин се умањује стрес, а познато је да његово смањење доприноси бољем функционисању тела у целини.

Предност пешачења у односу на друге видове рекреације је у мањем ризику од повреда и преоптерећења организма, у томе што је једна од ретких физичких активности која не захтева одлазак у скуп фитнес центар, спортску халу или други спортски објекат. Пешачење човек може да упражњава сам, у друштву пријатеља, или у друштву кућног љубимца. Управо могућност угодног разговора са партнером у овој активности, представља и добру меру интензитета оптерећења организма, јер када се пешачи превеликом брзином, онда је разговор практично онемогућен због превеликих потреба организма за кисеоником.

Циљ правилног пешачења није задиханост и умор, него координисано кретање које је у складу са способностима. Савез за рекреативни спорт даје детаљна упутства сваком учеснику манифестације „Дан пешачења“ како треба да се припреми када је у питању пешачење као физичка активност. Препорука за све који имају прекомерну телесну масу, повећани крвни притисак, повећан ниво шећера у крви, повећан ниво масноћа у крви... је да упражњавају свакодневне шетње по тридесет минута најмање пет дана у недељи. Таквим начином умереног тренинга допринеће да се здравствено стање из дана у дан побољшава.

Пешачење се може упражњавати у природи, парковима или у урбаним срединама. Препоручљиво је да се шета у здравим незагађеним срединама, али ако је немогуће свакодневно ићи у природу, онда је неопходно бити у покрету и у градским условима.Афирмација пешачења као могућег најраспрострањенијег спортско рекреативног садржаја је веома значајна. Пешачење не захтева велика материјална улагања и може да га примењује свако ко жели да се бави умереним физичким вежбањем. Конкретан програм ходања примерен је особама оба пола, сваком узрасту и степену физичке припремљености.

Са доста поузданости се може очекивати да пешачење значајно допринесе повећњу броја вежбача, чиме би се смањио број поменутих здравствених ризика насталих под утицајем тзв. морбогене тријаде (хипокинезија, неадекватна исхрана и прекомерни стрес). Савез се посебно анагажовао на промоцији пешачења као једног од основних видова рекреације, имајући у виду многобројна научна истраживања чији су резултати показали да је здравствени бенефит који остварују седентарни пацијенти наговорени да започну програм пешачења, значајно већи од бенефита који људи који већ пешаче остварују преласком на програм трчања. Сви учесници на одржаним манифестацијама су тестирани шестоминутним тестом пешачења који је посебно развијен и валидиран од стране експерата Савеза. У теренским условима учесници су имали бесплатан преглед спортског лекара и његове савете по питању контраиндикација за вежбање, израчунавања и значаја свог Индекса телесне масе (BMI), као и проверу крвног притиска и нивоа шећера у крви.Сваки учесник Дана пешачења добија и пешачки пасош, који му остаје у трајном власништву, а после препешачене, унапред означене трасиране стазе, следи овера печатом, чиме се потврђује да је учествовао и прошао неку од више понуђених стаза. Позитивни утисци са одржаних Дана пешачења допринели су да се из многих средина од Савеза тражи да се ова манифестација организује више пута годишње. Овогодишњи Први „Дан пешачења“ одржан је у Јагодини, где је сваки учесник могао да процени своје тренутно стање физичке кондиције. Домаћини ове манифестације су свим учесницима „Дана пешачења“ омогућили обилазак зоо врта, музеја воштаних фигура, ручак и купање у аква парку. Овогодишњи Други „Дан пешачења“ одржан је у Београду на Ади Циганлији, са истим едукативним програмом.