Извештај са дана пешачења


Поштовани,
Част ми је да Вас у име Савеза за рекреативни спорт Републике Србије, који у својим циљевима истраја више од 120 година, обавестим о реализацији једног од наших пројеката који је у суботу 24.06.2017.године реализован у Јагодини - Дан пешачења 2017.

ДАН ПЕШАЧЕЊА је пројекат Савеза за рекреативни спорт Републике, а одржава се под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Има за циљ продубљивање свести становништва и потреби за вежбањем.

Домаћин овогодишње манифестације је трећи пут за редом град Јагодина на челу са Спортским центром Јагодине.

У име Савеза у присуству чланова Скупштине и УО Савеза, љубитељима пешачења обратио се Председник Савеза проф.др Предраг Гавриловић:

"Јако ми је драго да вас видим у оволиком броју и из целе наше Србије. Захваљујем се на изузетном гостопримству града Јагодине и на могућности да на овом велелепном комплексу СЦ Јагодине извршимо тестирање физичких способности нашег становништва".

Господин Зоран Глигоријевић, директор СЦ Јагодине, је испред домаћина поздравио око 300 упорних рекреативаца, који су чекали знак за старт ходачког теста од 6 минута:

"Град Јагодина је град отвореног срца, град туризма, град културе и град разоноде. Пројекат Дан пешачења се апсолутно уклапа у наше циљеве. Јако смо поносни што је Савез препознао баш ову дестинацију за своје активности."

Затим је присутне поздравио промо олимпијски трио ходача на 50км из Рија. Браћа Ненад и Предраг Филиповић и Владимир Савановић су демобстрирали технику спортског ходања и брзог пешачења, те објаснили биомеханичке разлике између ова два вида кретања. Четвороструки учесник Игара, Предраг Филиповић, освајач 11 балканских медаља обратио се присутнима:

"Јако сам срећан што сте од толиког броја спортских дисциплина одабрали баш ходање као вид рекреације. Нисте погрешили јер је то најједноставнији, најприроднији и најповољнији вид релаксације и побољшања здравља. Сваки корак данашње пешачке туре у трајању од 1 сата сигуран је корак ка здрављу."

Рекреативци су имали прилике да се на кругу од 100 м на травнатој подлози поред Аqуа парка Јагодине најпре истестирају помоћу UK WALKING теста у трајањи од 6 мин брзог хода, након чега су добијали повратне информације о свом здравственом статусу. Уз мерење крвног притиска, масе и висине тела, одређен им је ритам који је оптималан за њихово тренутно стање и сви заједно обишли су круг дугачак 6 км за око 60 мин.

Након одмора од пешачења уприличен је ручак од стране домаћина, подељени су Пешачки пасоши са којима је био омогућен бесплатан улаз у Aqua park, Zoovrt и Музеј воштаних фигура за рекреативце Србије.

Док су рекреативци уживали у прелепом дану, Савез је одржао Ванредну Скупштину због усаглашавања Статута са новим законом о спорту, као и због решавања текућих проблема. Одлучено је да домаћин Олимпијских сеоских игара Србије 2017 /ОСИС 2017 крајем септембра буде село Бања код Аранђеловца.

Делиградска 27/III, 11000 Београд
e-mail: savezzarekreativnisport@yahoo.com
2011 © Савез за рекреативни спорт | web by AjsaSoft
logo